moeilijkeformuleOnderwater ademen, binnenkort ook voor jou mogelijk!
Deense wetenschappers hebben een kristal gesynthetiseerd waarmee het voor mensen mogelijk wordt om zuurstof op te nemen onder water. Het ‘Aquaman Kristal’ is de naam van deze mieterse uitvinding.

MOELIJKE NAAM

De wetenschappelijk naam is “[{(bpbp)Co2II(NO3)}2(NH2bdc)](NO3)2 * 2H2O. Slechts een theelepeltje van het stofje zuigt alle zuurstof in een kamer al op. Het is eigenlijk een soort zuurstoftank, maar dan veel en veel kleiner. Met een beetje warmte wordt de zuurstof vrijgelaten op het moment dat het nodig is.

KORRELS

“Dit kan waardevol zijn voor longpatiĆ«nten die vandaag de dag zware zuurstoftanks met zich meedragen”, aldus professor Christine McKenzie in een statement. “Een paar korrels bevatten genoeg zuurstof voor een lange ademhaal, en omdat de korrels zuurstof uit het omliggende water opnemen, hoeft de duiker niet meer dan die paar korrels naar de zeebodem mee te nemen.”

SPONS

Het sponsachtige materiaal wat voor deze mega-doorbraak zorgt, bevat het element Kobalt, gebonden in een organische molecule. “Kleine hoeveelheden metalen zijn essentieel voor het absorberen van zuurstof”, aldus de professor. Dat wordt binnenkort dus lekker lang duiken.

Onderwater ademen binnenkort mogelijk?
Getagd op:                

Geef een antwoord