powerboatVrijdag 29 augustus, 5 uur ’s morgens: biep biep biep …
Wat, nu al, waarom zo vroeg? Dit is geen tijd om op te staan, zelfs niet als het een doordeweekse dag is waarop normalerwijze gewerkt wordt. Waarom loopt die wekker zo vroeg af?
Oh ja, om kwart voor zes komt Stephan al langs waarna we samen met Joop, Dik en Klaassien richting Schiphol rijden. Om 9 uur moeten we inchecken voor vlucht KL1207 richting Kristiansand.

Okay, in ieder geval een goede reden om zo vroeg op te staan. Een matige dag duiken is nog steeds beter dan een goede dag werken, en als het goed is gaan we vanmiddag nog duiken. Nog even een snelle controle of alle belangrijke zaken in de handbagage zitten en ik ben klaar om te vertrekken. Wij gaan dus namens Duikteam Lagosta een duikbasis in Noorwegen verkennen!

Nadat wij bijna zonder problemen 😉  onze voertuigen op een “easy” parkeerplaats hadden geplaatst, was het tijd voor het altijd spannende ritueel genaamd koffers wegen. Gelukkig had de weegschaal dit keer geen grote positieve afwijkingen en bleven we allemaal keurig onder de limiet. De meneer van de X-ray wilde nog wel graag even de twee automaten, duiklamp, onderwatercamera met huis, en andere vreemde zaken in mijn handbagage bekijken, maar hij geloofde mij op mijn woord dat ik met deze zaken enkel vreedzame bedoelingen had.

Na een korte vlucht en een mooie demonstratie “keren op de landingsbaan” besloten wij om in de taxfree shop nog een paar alcoholische versnaperingen in te slaan. Wij hadden gehoord dat deze zaken zeer kostbaar zijn in Noorwegen, dus kun je maar beter genoeg bij je hebben 😉

[shashin type=”photo” id=”15040″ size=”medium” columns=”max” order=”user” position=”right”] Bij de uitgang werden we al opgewacht. Dik had geregeld dat wij voor de komende vier dagen een fraaie BMW 5-serie met aanhanger ter beschikking hadden, dus konden wij op luxe wijze richting vakantiepark en duikbasis Skottevik. (goed geregeld Dik)
Na een mooie rit door het prachtige Noorse landschap, waarbij wij vele fraaie houten huizen in het wit en rood tegenkwamen, (villa Kakelbont hebben wij helaas niet gezien) kwamen we een klein uurtje later aan op het vakantiepark.

[shashin type=”photo” id=”15031,15054,15001″ size=”small” columns=”max” order=”user” position=”center”]Ons huisje zag er goed uit, helemaal in Noorse stijl en voorzien van alle gemakken, zelfs een vaatwasser ontbrak niet. Stephan, die tijdens het duikweekend in Renesse al eens een kamer met mij had gedeeld, wilde nu wel eens een kamer met Joop proberen, hij hoopte daarbij op minder geluid en meer nachtrust.

Wij vonden het ondertussen wel tijd geworden voor lunch.In het vakantiepark zelf waren het restaurant en de winkel niet meer geopend, het hoogseizoen is hier halverwege augustus al voorbij. Wij hadden de keuze uit een dorpswinkeltje 7 kilometer terug, of een gigantisch winkelcentrum 20 kilometer verderop. Het werd het winkelcentrum waar wij ook de kans hadden om onze koelkast en verdere voorraad aan te vullen. De prijzen in de supermarkt en restaurants liggen hier wel een stuk hoger dan wij gewend zijn, dit geldt vooral voor levensmiddelen welke zijn voorzien van het % symbool. Ook in Noorwegen kent met diepvries pizza’s, dus het diner voor de zaterdag was geregeld.

[shashin type=”photo” id=”15042″ size=”medium” columns=”max” order=”user” position=”right”]En nu was het tijd voor duiken: Het inchecken bij de duikbasis verliep bijzonder vlot. Eigenlijk was de enige formaliteit het invullen van het standaard PADI formulier waarmee je bevestigd voor eigen risico te duiken. Dan nog aangeven wat voor flessen je wilt (flessen met dubbele kraan waren volop aanwezig) en welk gasmengsel je wilt (nitrox en helium was ook volop aanwezig) en duiken maar.

Wij besloten de eerste duik vanaf de steiger te maken. Deze locatie bood veel mogelijkheden: Recht vooruit naar de andere kant van de baai, rechtsaf langs een fraai begroeide wand, of linksaf de open zee in. Na een korte uitleg kozen wij ervoor om eerst een stukje richting zee te gaan, vervolgens naar de overkant, en dan langs de wand weer terug.
Bij deze eerste duik werden we al aangenaam verrast door veel onderwater leven. Het zicht was prima (5-10 meter) en met een watertemperatuur van rond de 17 graden was het aangenaam duiken. [shashin type=”photo” id=”15060,15061,15062,14997,14998,14999,15000,15003,15004,15005,15006,15007,15071,15070,15074,15075,15076,15014″ size=”small” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Na ruim een uur duiken was het tijd om de warme douche op te zoeken, waarna wij onszelf tegoed deden aan de meegebrachte tax-free versnaperingen. En dan lekker slapen na een lange eerste vakantiedag.

Dag 2, zaterdag 30 augustus

We gaan duiken met Das Boot!
De boot van het duikcentrum is al een attractie op zich. Voor mensen die niet duiken is het absoluut de moeite waard om mee te gaan enkel voor dit avontuur. Het is een Nederlandse botenbouwer gelukt om twee buitenboord motoren van 300PK per stuk achter een rubberboot te hangen, en dat merk je…. Deze boot is niet bang voor ruwe zee, en een duikstek 15 kilometer verderop vaar je in een kwartiertje naar toe. Dit gaat echt heeeeeel hard 😀

Bij dit duikcentrum kies je voornamelijk voor wrakduik of natuurduik. Voor deze duik hebben we een natuurduik gekozen op 10 minuten varen vanaf onze basis. De naam van deze locatie is Ribbevege, een fraaie wand waar je op verschillende dieptes kunt duiken. De wand gaat steeds een meter of 6 steil naar beneden waarna een vlak stuk komt. Dit kun je schijnbaar doorzetten tot een meter of 60, maar niemand van ons had de behoefte om dat te controleren. Ook hier was veel moois te zien

In en uit het water gaat eenvoudig met behulp van een trapje. Na een snelle terugreis was het uitspoelen, douchen, lunch, en langzaam voorbereiden voor de avondduik. Voor de avondduik vertrokken wij ook vanaf de huissteiger. Voordat wij te water gingen troffen wij nog enkele Duitse gasten die zojuist enkele platvissen hadden gevangen voor de BBQ. Behalve het vangen van platvis beheersen zij ook de kunst om deze al schoon te maken en te fileren tijdens de duik. Wij vonden dit wel heel bijzonder.

Zelf zijn wij voor ons diner naar Kristiansand gereden waar enkelen van ons een “Noorse biefstuk” hebben uitgeprobeerd, maar niet iedereen was even enthousiast over deze Scandinavische variant.

[shashin type=”photo” id=”15000,15007,15008,15009,15010,15073,15072,15076,15075,15013,15003,15037,15036,15035,15034″ size=”small” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Dag 3, Zondag 31 augustus

Wrakduik op de MS Seattle

ms_seattle

De MS Seattle is een wrak van 140 meter lengte. Het ondiepste punt ligt ruim 21 meter onder de zeespiegel, en het diepste punt ligt rond de 70 meter (dat laatste hebben wij niet persoonlijk geverifieerd, maar enkele duikers met een dubbel 12 set + 3 extra stages + scooter konden dit bevestigen)
Voor ons was het gewoon een heel mooi wrak, waarvan wij helaas al veel te snel weer afscheid moesten nemen in verband met de deco tijden.

[shashin type=”photo” id=”15068,15069,14996,15015,15016,15017,15018,15019,15020,15021,15077,15078,15079″ size=”small” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Dag 4: Maandag 1 september

Vandaag helaas geen duikdag, we moeten nog vliegen en als de uitrusting niet droog is dan wordt het ook moeilijk met de vrije bagage kilo’s. We besluiten om eens wat rond te kijken in het vakantiepark. Hierbij ontdekken wij een mooie ruimte welke je als groep mag gebruiken voor BBQ avonden. (BBQ’s staan trouwens overal volop en zijn vrij te gebruiken) Ook voor de niet duikers lijkt dit een mooie omgeving te zijn. Je kunt hier heerlijk wandelen tussen de rotsen en het water maar je kunt ook een roeiboot of kano huren om in de kleine fjorden en baaien rond te kijken.

[shashin type=”photo” id=”15032,15030,15029,15028,15027,15026,15025,15024,15058,15057,15056,15055,15054,15053,15052,15051,15050,15049,15048,15047,15046,15045,15044,15043″ size=”small” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Na de middag was het tijd om terug te keren naar de luchthaven. We hadden nog wat tijd over om rond te kijken op de rotsen rondom Kristansand en voor een heerlijke lunch in de vissershaven. Gelukkig hebben de Noren meer verstand van vis dan van biefstuk!
Wij vonden het allemaal een super boeiende en gezellige duiktrip. Het is natuurlijk heel anders dan de bekende tropische bestemmingen, maar het weer is vergelijkbaar of beter dan in Nederland en het water is aangenaam van temperatuur.

[shashin type=”photo” id=”15059,15033″ size=”small” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Wij hopen volgend jaar opnieuw een duikreis te kunnen organiseren naar deze mooie bestemming, maar dan misschien een paar dagen langer. Er liggen hier zoveel prachtige wrakken en er is zoveel ander natuurschoon dat 4 dagen echt te kort. is.

 

 

 

 

Duikreis naar Kristiansand (Noorwegen)
Getagd op:                

2 gedachten over “Duikreis naar Kristiansand (Noorwegen)

 • 16/09/2014 om 09:11
  Permalink

  Dat zou leuk zijn Lilian, we zullen proberen de data tijdig bekend te maken zodat iedereen er rekening mee kan houden.
  En dan moeten we natuurlijk ook nog eens Schotland inplannen 😉

 • 16/09/2014 om 08:44
  Permalink

  Ziet er super tof uit! Hoop dat ik volgende keer wel mee kan!

Reacties zijn gesloten.