Door: Carla van Westing

Ik had al eens eerder de kerstdagen met blote voeten in het zand gevierd. En omdat me dat erg goed bevallen was heb ik dat afgelopen december weer gedaan.

Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik bij mijn zus in Hoofddorp kan slapen, dus maandagavond door de sneeuw daar naar toe. Dat scheelt risico’s op dinsdagmorgen met de weersomstandigheden van december, ik vlieg al om 7.20 uur. Doordat ik al online ben ingecheckt, vind ik 6 uur Schiphol vroeg genoeg. Er worden nog steeds vluchten geannuleerd, maar alleen binnen Europa. Ik zit op tijd in het vliegtuig en we hebben slechts 20 minuten vertraging omdat we eerst naar het de-ice-platform moeten. Leuk om te zien, hoe ze alle sneeuw en ijs van de vleugels afspuiten en een vloeistof aanbrengen om het vliegtuig (even) ijsvrij te houden.

Prima vlucht gehad met superhelder weer, dus allerlei landschappen langs zien komen. In Sharm el Sheikh aangekomen visum gekocht, door de douane en dan een uurtje in een busje naar Dahab. Prachtig landschap, heel anders dan ik gewend ben van Egypte. Geen zand, maar rotsen. Schitterend die Sinai.

Hotelkamer in het hotel waar ook de duikbasis gevestigd is. Lekker luxe vind ik, 10 stappen van de balie naar mijn kamerdeur.

De meeste duiken worden daar van de kant gemaakt, of meteen voor de deur of je gaat met een pick-up truck een stukje verderop. Meestal maar zo’n 10-15 minuten rijden. Het barst er echt van de duikstekken. Allemaal met restaurantjes waar je je spullen kunt neerleggen, wat kunt drinken, tussen de duiken door wat kunt eten. Echt ideaal. Wat ik alleen erg jammer vind is dat je er niet mag duiken zonder begeleiding. Ik mocht niet daar een fles pakken en zo met iemand voor de deur het water in. Er moet altijd een gids of instructeur mee. Volgens de mensen daar is dat inmiddels in heel Egypte zo, met dank aan de Russen die de boel allemaal vernielen. Of dat allemaal echt zo is weet ik niet, maar ik kon in ieder geval niet op eigen houtje het water in.

Ik heb erg leuke duiken gemaakt, met andere duikers, onder begeleiding, maar de moeite waard. De gids had mij als “bezemwagen” helemaal achteraan gezet. Ik kon dus lekker mijn gang gaan. Ik heb geen dingen gezien die ik nog niet eerder heb gezien, maar heerlijk in 25 graden water dobberen met de kerst, ideaal!!

Mijn laatste duik heb ik met een rebreather gemaakt op maandagmorgen (kon net, ik vloog dinsdagmiddag terug) Wat een ervaring. Ten eerste het gebrek aan bellen, de stilte, je hoort alleen je ademhaling door de slangen gaan. Heel apart. Wat ook wel heel vreemd is, is dat je niet op je longen kunt trimmen. Je hebt een gesloten circuit, dus dat heeft geen nut. Het gevolg : je bent net een beginnende duiker, je kunt erg moeilijk uitgetrimd raken. Maar ben je dat eenmaal, dan is het wel heerlijk. Ik vond het een hele aparte ervaring en ga er zeker nog wat ervaring mee opdoen.

Kortom, ik heb een toffe kerst gehad, met de blote voetjes in het zand. Voor mij echt de manier om die dagen door te brengen!

[salbumthumbs=97,3,n,n,center,]

Kerst in Dahab

Geef een antwoord